top of page
Posturi interesante:

Ce sunt caisele?

Caisul este un copac care poarta fructul caisa. In general, un cais apartine speciei de copac Prunus armeniaca, dar inca alte patru specii de Prunus sunt apropiate, au un fruct similar si sunt si ele numite caise. Caisul este un copac de dimensiuni medii, de la 8 la 12 metri, cu un trunchi de pana la 40 de cm in diametru, si o coroana densa. Funrzele sunt de forma ovala, cu o lungime de la 5 la 9 cm, si au o latime intre 4 si 8 cm. Florile au aproximativ 3 cm in diametru, cu cinci petale de la alb-rozalii. Fructul este similar unui piersici de la galben la portocaliu, de regula usor rosiatice pe partea cea mai expusa la soare. Suprafata poate fi neteda, sau cu peri mici. Pulpa este de obicei dura si nu foarte suculenta. Caisele au o singura seminta care este inchisa intr-un sambure dur.


Originea caiselor este aprig disputata. A fost cunoscuta in Armenia in timpul perioadei antice, si a fost cultivata acolo pentru o perioada atat de lunga de timp incat este considerat a fi originara din acea regiune. Numele sau stiintific, Prunus armeniaca deriva din aceasta prezumtie.


Cum se cultiva caisele?


Desi caisele sunt native a unei regiuni cu un climat continental cu ierni reci, poate creste si in regiuni cu climat mediteranean, doar daca iernile destul de reci permit hibernarea. Un climat uscat este ideal pentru maturizarea caiselor. Un factor de pericol in cultivarea caiselor este faptul ca tind sa infloreasca foarte devreme in martie, ceea ce inseamna ca vremea friguroasa poate sa distruga florile. In plus, caisul este un copac sensibil la schimbari de temperatura in timpul sezonului rece. In China, iernile pot fi foarte dure, dar temperaturile sunt usor mai stabile in comparatie cu Europa si mai ales in America de Nord, unde variatii de temperaturi pot avea loc in timpul iernii. Cultivatorii au creat ceea ce este cunoscut sub numele de “cais negru”, ceea ce este un hibrid dintr-un cais si un cires.



O zicala veche precizeaza ca un cais nu va creste departe de caisul mama, implicatia fiind faptul ca acesti copaci sunt “pretentiosi” in legatura cu conditiile solului in care cresc. Caisul prefera solurile cu un ph usor acidic, intre 6 si 7. Caisii sunt susceptibili la multe boli a caror importanta este diferita in functie de regiunea in care se produce, ca rezultat a diferentelor de clima. Bolile includ diferite bacterii si o lista lunga de ciuperci.


Unii samburi de caise crescute in Asia centrala si in regiunea Mediteraneana sunt atat de dulci incat pot fi un substitut pentru migdale. Uleiul obtinut din aceste seminte, cunoscut si sub numele de ulei de caise, poate fi folosit drept ulei de gatit.

bottom of page