top of page
Posturi interesante:

De ce uleiul de Caise?

Acest ulei este obtinut din samburii ramasi dupa consumarea acestor fructe delicioase. Fructele de cais sunt ele singure foarte sanatoase, dar si uleiul are foarte multe aplicatii pentru sanatate si nu numai. Cu o aroma subtila de nuci, acest ulei este foarte folosit si in bucatarie pentru deserturi, dar si alte retete. Chiar daca cel mai mare producator in acest moment de caise este Turcia, nu este exclus ca utilizarea acestor fructe si a uleiului din samburi de caise sa duca pana in antichitate, mai exact in China antica deoarece este prezent in medicina traditionala chineza. Obtinerea unui ulei din samburi de caise se face prin presarea acestora la rece, deoarece doar asa se poate asigura o calitate foarte buna fara a afecta compozitia acestuia.


Culoarea uleiului este usor galbena dar poate fi si un galben usor inchis la culoare, in functie de calitatea fructelor si metoda de obtinere. Aroma asemanatoare cu a nucilor dar si cu cea de migdala fac din acesti simburi un ingredient perfect pentru parmezan. Uleiul de samburi de caise este foarte bogat in acizi grasi, in antioxidanti si vitamine. Utilizarea sa in materie de sanatate este recomandata tocmai de aceasta compozitie.


  • Utilizarea in tratamente pentru par – continutul bogat de nutrienti, in special vitamina E il recomanda in reducerea afectiunilor scalpului, accelerarea cresterii firului de par, asigurarea unui par stralucitor, prevenirea ingrasarii acestuia dar si posibiliatea de a-l putea aranja dupa plac. Datorita acestor lucruri uleiul este foarte folosit in produsele de ingrijire a parului, mai ales in balsamele pentru par.

  • Ingrijirea pielii – acest ulei se absoarbe foarte usor in piele fara a lasa aspectul de grasime astfel ajuta la hidratarea pielii uscate sau calmarea pielii iritate. Absortia foarte rapida in piele il recomanda pentru masaje sau pentru utilizarea sa ca ulei complementar in scopul de a asigura pielii alti nutrienti sau alte substante hranitoare.

  • Utilizarea pentru ten – uleiul poate fi utilizat foarte bine pentru tratarea cearcanelor, intinderea tenului, prevenirea si ameliorarea ridurilor. Acest efect se datoreaza prezentei vitaminei A si E, vitamine care te ajuta sa lupti cu semnele imbatranirii. Tot in privinta tratarii afectiunilor pielii, avem efectul antiacneic al acestui ulei. Pe langa curatarea porilor acesta mai are si capacitatea de a neutraliza cauzele acneii hormonale.

  • Sanatatea inimi – continutul destul de ridicat de grasimi nesaturate asigura o buna sanatate a sistemului cardio vascular. Administrat in cantitati destul de mici acest ulei poate ajuta la prevenirea infarctului sau a accidentelor vasculare.

Utilizarea acestui ulei nu se opreste doar la remedii sau tratamente pentru sanatate, poate fi de asemenea cuprins in fabricarea sapunului dar si a combustibilului biodiesel. Utilizarea in alimentatie trebuie sa fie facuta cu o oarecare precautie. Daca vrei sa folosesti ulei de samburi de caise pentru alimentatie, trebuie sa te asiguri cand cumperi, ca pe eticheta este specificat acest lucru. Limitarea utilizarii in alimentatie este datorata prezentei unor substante prezente in ulei pentru a-i asigura stabilitatea chimica si o valabilitate prelungita.

Uleiul de samburi de caise are cu precadere o utilizare de natura exterioara, dar daca este utilizat intern trebuie sa stii ca poate fi toxic datorita compusului amigdalin care este convertit in organismul nostru in cyanida ceea ce este nociv pentru organismul uman. Din acest motiv trebuie sa fi atent ca uleiul folosit sa aiba un continut redus de amigdalina si sa fie destinat pentru alimentatie sau uz intern. Mai multe pe www.cosmetice-bio.net/produs/ulei-de-caise/

bottom of page