top of page
Posturi interesante:

Schimba-ti aspectul exterior cu ulei de Tamanu

Tamanu este un arbore care se gaseste in tarile tropicale din sudul Asiei, Polinezia sau Madacascar si poate atinge o inaltime de pana la 30 metri. Florile arborelui sunt albe intens, frunzele verzi si fructele lemnoase asemanatoare nucilor. Denumirea stintifica a arborelului este Calophyllum Inophyllum iar din nucile acestuia se obtine un ulei organic de culoare verde inchis cu o nuanta lemnoasa a mirosului.

Obtinerea acestui ulei de Tamanu este una destul de dificila si dureaza destul timp, intrucat dupa ce fructele cad din copac sunt lasate aproximativ 2 luni la uscat si dupa care se preseaza pentru a obtine uleiul. Populatiile zonelor unde acest copac se gaseste sustin faptul ca cel mai bun ulei este cel obtinut din arbori cei mai apropiati de mare/de apa. Ca si cantitate sa stiti ca este necesar de aproximativ 4 arbori pentru a putea obtine 20 litri de ulei, acestea sunt si motivele pentru care pretul acestui ulei poate fi destul de ridicat.


Efecte miraculoase cu ulei de Tamanu


Efectele acestui ulei sunt nenumarate si au fost privite cu mai mare atentie de la inceputul secolului 20 cand s-a observat un efect de calmare pe care il ofera bolnavilor de lepra, mai tarziu in jumatatea aceluiasi secol cercetatorii francezi au realizat ce efecte uimitoare poate avea asupra afectiunilor pielii.


Efectul antiimbatranire – efectele imbatranirii sunt datorate multor factori, dar compozitia uleiului bogat in acizi grasi unici, acid calophyllic, acid oleic, acid stearic, acid palmitic dar si acid linoleic ajuta la regenerarea de noi tesuturi si refacerea tesuturilor pieli afectate de soare sau vant. Desi sunt prezente pe piata numeroase produse antiimbatranire, efectele uimitoare il recomanda pe acest ulei in detrimentul produselor farmaceutice.


Ingrijirea pielii – pe langa efectul antiimbatranire, acest ulei are si efecte antiacneice, lucru datorat prezentei agentilor calophylloizi si courmarini, acestia avand un efect puternic antiinflamator si ajuta impreuna cu lactona care este un antibiotic puternic la combaterea multor bacterii sau infectii ce pot afecta pielea. Dintre aceste afectiuni amintim eczemele, psoriazisul, dermatita, herpezul, iritatiile sau urticariile.


Tratarea intepaturior, ranilor sau cicatricilor – datorita componentei antibiotice acest ulei ajuta la o vindecare mai rapida a ranilor si la diminuarea suprafetei unei cicatrici. Aplicarea uleiului peste o rana deschisa sau peste o intepatura de insecta ajuta la formarea unui strat protector antibacterian si ajuta la reducere riscului de infectare si de inflamare.


Efect antinevralgic – bazandu-ne pe compozitia mentionata si pe faptul ca mai contine si Omega 6, este clar ca acest ulei are proprietati antiinflamatoare si antibacteriene. Totusi s-a constatat si un efect antinevralgic, dar elementele strict responsabile pentru acest efect nu au fost inca identificate.


Efect antiviral – prezenta C.inophyllum este considerata ca avand un efect antiviral puternic si ajuta la anihilarea virusilor ce cauzeaza imunodeficienta de nivel 1 a organismului uman.


Despre mai multe beneficii puteti afla pe siteul Cosmetice-Bio.


Utilizarea uleiului se recomanda a fi facuta prin aplicarea direct pe piele, sau pe zona afectata de 3 – 4 ori pe zi pana cand situatia incepe sa se amelioreze. Acest ulei este absorbit foarte repede in piele si nu lasa urme reziduale sau senzatie de piele grasa sau unsuroasa.


Datorita efectelor benefice pe care le are, uleiul a fost introdus si in industria farmaceutica in numeroase creme sau sapunuri, dar trebuie avut grija intrucat utilizarea excesiva poate cauza hipersensibilitatea pielii, iar in momentul in care sesizati o iritatie sau o roseata a pielii dupa aplicarea uleiului consultati un medic specialist.

bottom of page