top of page
Posturi interesante:

Ulei de vanilie pentru o viata fericita

Uleiul de vanilie este obtinut prin macerarea intr-o baza uleioasa a pastailor de vanilie atent selectionate pentru continutul bogat in vanilina ce asigura intensitatea olfactiva potrivita pentru prepararea diferitelor produse. Totodata mai poate fi obtinut ulei esential de vanilie prin extractea cu solvent dintr-o substanta rasinoasa obtinuta din boabele de vanilie fermentate. Originara din America Centrala si Mexic, vanilia „Vanilla planifolia” apartine familie Orchidaceae si este o planta perena erbacee si caracterizata printr-un miros placut, flori galbene si ajunge pana la o inaltime de 25 m.

In urma procesului de obtinere vom avea un ulei cu un miros profund, dulce, bogat, persistent, balsamic, de culoare galben si apos ca vascozitate. Cele mai frecvente utilizari ale acestuia sunt ca agent aromatizant in industria alimentara, cosmetica si farmaceutica. De asemenea in zilele noastre este din ce in ce mai folosit in aromatizarea bauturilor alcoolice, in aromaterapie si in industria parfumurilor. Multi dintre noi considera ca beneficiile uleiului de vanilie se limiteaza la aroma dulce si placuta sau la vascozitatea specifica fina si subtire numai buna pentru masaj ori pregatirea unor prajituri, insa beneficiile sunt mult mai complexe.


Principalele componente chimice ale uleiului de vanilie sunt: acid acetic, acid caproic, eugenol, furfurol, acid izobutiric si vanilina hidroxibenzaldehida. Aceste componente dau proprietati terapeutice de necontestat precum: anti-oxidant, afrodisiac, anti-cancerigen, febrifug, anti-depresiv, sedativ si tranchilizant.


Utilizari ale uleiului de vanilie


In primul rand, folosirea in aromaterapie a uleiului de vanilie are un efect relaxant si calmat asupra creierului, indepartand starile de incordare, nervozitate sau furie, ajutand la o relaxare a intregului organism. De asemenea are si rolul de a excita simturile, de a da o stare de bine si de a alunga depresiile, va poate ajuta sa dormiti mai bine, sa scapati de insomnie.


In al doilea rand poate fi folosit ca si afrodisiac intrucat in urma cercetarilor s-a obsevat ca persoanelor carora li se admisnistreaza in mod constant ulei de vanilie pot scapa de disfunctii erectile, impotenta si frigiditate. Uleiul esential de vanilie stimuleaza secretia de testosteron si esterogen, hormoni sexuali care favorizeaza instalarea senzatiei de excitare.


Pe de alta parte, reduce durerile menstruale daca inainte de menstruatie cu cateva zile si in timpul acesteia veti face cateva sedinte de aromaterapie. De asemenea va poate scapa si de durerile de dinti prin adaugarea catorva picaturi de ulei de vanilie pe o compresa si mai apoi vom tampona pe dintele sau gingia cu probleme.


Proprietatile sale antioxidante ajuta in cazul aparitiei unor boli cardiace determinate de stres, neutralizeaza radicalii liberi din organism si incetineste procesul de imbatranire, protejeaza impotriva infectiilor, chiar si a unor forme de cancer.


In cosmetica uleiul de vanilie are un efect hidratant, nutritiv, elasticizant si emolient astfel ca va da rezultatele scontate atat utilizat in creme, lotiuni, balsamuri sau pur si simplu aplicat direct pe piele.


Trebuie sa mai stiti ca desi este non-toxic, non-iritant şi non-sensibilizant, trebuie evitat de femeile însărcinate si daca il folositi pentru prima data este necesar sa faceti un test de sensibilitate.


In concluzie, uleiul de vanilie are o multime de beneficii asupra organismului, fiind un aliat de nadejde pentru indepartarea stresului, protejarea impotriva infectiilor, intarirea sistemului imunitar si marirea apetitului sexual. De asemenea trebuie sa mai stiti ca poate fi folosit si in cosmetica pentru toate tipurile de piele fiind un hidratant, nutritiv si cu o aroma placuta. Poate fi achizitionat din magazinul online CosmeticeBio.net

bottom of page